top of page
Foto van schrijverDaan De Meulemeester

Waarom we chasen…

Bijgewerkt op: 1 mei 2021

Laten we onze nieuwe blog en website aftrappen met een antwoord op de vraag die we als chasers het vaakst horen krijgen: "waarom rij je achter stormen aan en hoe ben je daar in godsnaam mee begonnen?" Hoewel het antwoord op die vragen voor elke stormfanaat misschien een beetje anders ligt, bestaan er ook een paar algemene kenmerken die je bij elk van ons terugvindt.

VAN KINDSBEEN AF, LAATBLOEIERS EN FILMKIJKERS

De prilste kiemen van het uiteindelijke chasen liggen meestal al in de jonge jaren gezaaid. Gemeenschappelijke kenmerken die de meeste chasers op jonge leeftijd al vertoonden, zijn een algemene voorliefde voor de natuur en fascinatie voor wat zich boven onze hoofden afspeelt: wolken, het heelal, onweer, vliegtuigen... kinderen met de blik naar boven en het hoofd in de wolken. Met het verstrijken van de jaren ontstaat er een verlangen naar kennis. Boeken, documentaires, vlogs, blogs, online cursussen: het is vaak een niet te stillen honger naar nieuwe informatie. Opvallend weetje: veel stormjagers zullen je precies kunnen vertellen welk onweer de vonk definitief deed overslaan, welk onweersituatie op welke specifieke dag hun groeiende interesse in één klap omtoverde tot een jarenlange passie.


Een andere categorie is die van de laatbloeiers: foto- of videografen die zich eerst een beetje en daarna steeds meer beginnen te interesseren voor wolken of het weer. En voor ze het goed en wel beseffen, zitten ze honderden of duizenden kilometers in de auto voor het perfecte shot van de perfecte storm. Daarnaast is het ook onmogelijk om naast de invloed van de media te kijken. De iconische kaskraker Twister uit 1996 was wetenschappelijk allesbehalve correct, maar hij inspireerde wel een heleboel mensen om zelf ook stormen achterna te rijden. De serie Stormchasers op Discovery Channel had een gelijkaardig effect. En ook National Geographic zond in de loop der jaren talrijke tornado- en chasedocumentaires uit, vaak met legendarische wetenschappers en chasers zoals Joshua Wurman, Howard Bluestein of Tim Samaras in de hoofdrol. Zij waren en zijn een grote inspiratie, ook voor ons.


Team members meeting Josh Wurman
Samen met Dr. Josh Wurman

OVER BLIKSEM-, WOLKEN- EN TORNADOCHASERS

Voor sommige chasers draait stormjagen om bliksems. Om spectaculaire foto’s en -video’s te kunnen maken, chasen zij het liefst na zonsondergang. De avond van bliksemfotografen is geslaagd als ze met een paar messcherpe, neerslagloze shots van adembenemende bliksems huiswaarts kunnen. Andere stormjagers zijn eerder fan van impressionante structuren: zij verkiezen het daglicht om timelapses te maken van wolken tijdens hun sierlijke, maar gewelddadige dans door de lucht. Nog anderen chasers doen er alles aan om zo dicht mogelijk bij een tornado te komen: zij willen het geraas horen en het stof in het rond zien vliegen terwijl ze nog net binnen de grenzen van de veilige zone blijven. Maar ongeacht persoonlijke voorkeuren houdt een chaser van al deze facetten van onweer, omdat ze in feite op hetzelfde neerkomen: zich laten overweldigen door de oerkracht en het gratis spektakel van Moeder Natuur.



Naast de natuurgerelateerde aspecten houden de meesten van ons ook gewoon van de uitdagingen die een chase inhoudt. Alles staat of valt met een juiste meteorologische analyse en een heel precieze weersvoorspelling voor de komende dag: een kleine fout kan je immers uren rijden van de plaats van een storm verwijderen en een onweer inhalen blijkt vaak onmogelijk. Ook het kiezen van een juiste route om een supercel te onderscheppen is cruciaal, maar niet voor de hand liggend: uitdagingen zoals wegenwerken, files en mogelijke dichtslibbing van de wegen door een hele troep chasers die dezelfde storm najagen kunnen roet in het eten gooien. De ultieme voldoening volgt echter wanneer op het eind van de dag alle gemaakte keuzes de juiste blijken, met een geheugenkaart vol geweldige shots als stille getuige.


picture of a lightningbolt
Bliksem boven de Noord-Franse heuvels

MOZAÏEK VAN INTENSE ERVARINGEN

Een laatste - maar erg belangrijk - aspect voor chasers is het sociale. Voordat de echte onweersshow begint, zitten chasers uren-en-urenlang samen met elkaar in de auto, ergens in een wegrestaurant of langs de kant van de weg onrustig af te wachten. En zelfs als een stormjager alleen de baan op is, komt hij vaak andere chasers of nieuwsgierige voorbijgangers tegen, waardoor onderlinge banden worden aangehaald en nieuwe gesmeed.


Voeg daar voor Chase2BE nog de extra plicht aan toe om haar volgers tijdig of in realtime te informeren en te waarschuwen en je begrijpt dat stormjagen een bijzonder interessante mozaïek van verschillende aspecten en ervaringen is. Hoewel er dus tientallen redenen te bedenken zijn waarom we op pad gaan en deze flitsende natuurfenomenen honderden kilometers achterna zitten, is er eigenlijk maar eentje echt belangrijk: omdat het onze passie is.


stormchasers watching an approaching shelfcloud
Stormchasing, onze passie.

383 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page