top of page

Het Noorderlicht

Zoals jullie vorige week misschien al hadden gezien, konden enkele van onze teamleden het noorderlicht vastleggen op een knappe foto. Maar hoe ontstaat noorderlicht eigenlijk en waarom is dit verschijnsel zo zeldzaam in onze contreien?


Noorderlicht of aurora borealis ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) aan hoge snelheden in onze atmosfeer terechtkomen. Die deeltjes zijn afkomstig van onze zon, waar er voortdurend uitbarstingen plaatsvinden. Bij zo’n uitbarsting worden de deeltjes de ruimte in geslingerd, een fenomeen dat ook gekend is als een ‘zonnewind’.

Wanneer de elektrisch geladen deeltjes het magnetische schild van de aarde binnendringen, worden ze door de magnetische velden naar de polen afgebogen. Daar interageren ze met de stikstof en zuurstof die zich in onze atmosfeer bevinden; een proces dat de groene en rode kleurtinten aan de hemel veroorzaakt.


Bij noorderlicht denken we natuurlijk meteen aan het Hoge Noorden. Dat komt omdat ons magnetische aardveld het dunste is aan beide polen, waardoor de geladen deeltjes er tot dichter bij de aarde kunnen komen en als noorderlicht (en rond Antarctica is dit ‘zuiderlicht’) waarneembaar worden. Bij bijzonder krachtige zonnewinden worden er echter extra veel geladen zonnedeeltjes naar de aarde gekatapulteerd, waardoor het noorderlicht ook in het noordwesten van Europa zichtbaar wordt.


Vaak gaat het dan wel over ‘fotografisch waarneembaar’ noorderlicht, waarbij het fenomeen alleen zichtbaar is op foto’s die gemaakt worden met een lange sluitertijd (en dus een hogere lichtgevoeligheid als het menselijke oog). Heel uitzonderlijk kun je toch het geluk hebben om aurora borealis in Vlaanderen met het blote oog te zien, maar de laatste keer dat dit mogelijk was, dateert helaas al van 2003.


📝 :Tabitha




8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page