top of page
Foto van schrijverDaan De Meulemeester

Wolkensoorten

𝐇𝐎𝐄𝐕𝐄𝐄𝐋 𝐒𝐎𝐎𝐑𝐓𝐄𝐍 𝐖𝐎𝐋𝐊𝐄𝐍 𝐁𝐄𝐒𝐓𝐀𝐀𝐍 𝐄𝐑 𝐄𝐈𝐆𝐄𝐍𝐋𝐈𝐉𝐊 𝐄𝐍 𝐇𝐎𝐄 𝐇𝐄𝐓𝐄𝐍 𝐙𝐄?

Wolken bestaan in een heleboel verschillende vormen en formaten: kijk naar buiten en je krijgt bijna elke dag een gevarieerd palet voorgeschoteld. Maar hoeveel soorten vallen er dan precies te onderscheiden?


Omdat wolken op verschillende manieren ingedeeld kunnen worden, ontstond er door de jaren heen een uitgebreide en gedetailleerde naamgeving die officieel beheerd wordt door de WMO (World Meteorology Organisation). Zelfs nu nog worden er af en toe nieuwe namen ‘erkend’ en aan de lijst toegevoegd!


Toch worden wolken in de eerste plaats ingedeeld volgens de 𝐡𝐨𝐨𝐠𝐭𝐞𝐥𝐚𝐚𝐠 waarin ze zich bevinden: er bestaan immers hoge, middelhoge en lage wolken. Op elk van deze drie hoogten vinden we 𝟑 𝐰𝐨𝐥𝐤𝐞𝐧𝐠𝐞𝐬𝐥𝐚𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧 (𝐨𝐟 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚). Daarnaast bestaat er ook nog een geslacht dat op van deze hoogten voorkomt. Er zijn in totaal dus 10 wolkengeslachten die de basis van de hele indeling vormen. Van al deze geslachten zijn de cumulus (de ‘schapenwolk’) en de cirrus (het ‘vederwolkje’) misschien wel de bekendste.

Maar omdat elk van deze geslachten ook nog eens in verschillende vormen en structuren kan aannemen, is er ook nood aan een indeling volgens uitzicht: dat zijn de 𝟏𝟓 𝐰𝐨𝐥𝐤𝐞𝐧𝐬𝐨𝐨𝐫𝐭𝐞𝐧 (𝐨𝐟 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐞𝐬). Zo hebben stormjagers bijvoorbeeld een boontje voor de congestus, beter gekend als ‘bloemkoolwolk’.


Vier verschillende hoogtegebonden types met in totaal 10 wolkengeslachten en 15 wolkensoorten: dat is een behoorlijk uitgebreide wolkenclassificatie, maar nog steeds niet genoeg. Omdat wolken(velden) in verschillende formaties en niveaus van lichtdoorlatendheid voorkomen, bestaan er in de naamgeving ook nog eens 𝟗 𝐰𝐨𝐥𝐤𝐞𝐧𝐯𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐭𝐞𝐧 (𝐨𝐟 𝐯𝐚𝐫𝐢𝐞𝐭𝐢𝐞𝐬). Een egale wolkenlaag waar je de zon of maan goed doorheen kunt zien, classificeren we bijvoorbeeld als ‘translucidus’.


Maar - geloof het of niet - zelfs dan zijn we er nog niet helemaal! De eerder genoemde indelingen mogen dan meer dan 90% van alle wereldwijd voorkomende wolken omvatten, toch bestaan er aan de hemel speciale en unieke exemplaren die niet in de reguliere classificatie passen. Om die reden bestaat er nog een aparte lijst van 𝟏𝟏 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐚 𝐯𝐨𝐫𝐦𝐞𝐧 (supplementary features), 𝟒 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐚 𝐰𝐨𝐥𝐤𝐞𝐧 (accessory clouds) en 𝟔 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐰𝐨𝐥𝐤𝐞𝐧 (special clouds), elk met een unieke naam!


Alles bij elkaar komen we dus aan liefst 55 benamingen voor de classificatie van wolken. Benieuwd hoe die klinken? Check dan zeker deze link naar de World Meteorological Organisation, waar je de 6 lijsten kunt vinden: https://cloudatlas.wmo.int/en/definitions-of-clouds.html



📝: Kevin

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page