top of page
Foto van schrijverDaan De Meulemeester

Kan het dieren regenen?

Als het pijpenstelen regent, regent het in het Engels ‘cats and dogs’. Katten en honden dus. Maar kan het ook écht dieren regenen? Doorheen de geschiedenis vinden we daarover in alvast meldingen. Zo werden bij archeologische opgravingen afbeeldingen gevonden van dieren die uit de lucht lijken te vallen. Een recentere bron uit de Romeinse tijd beschrijft dan weer hoe vissen en kikkers uit de lucht vallen. En latere Franse militaire bronnen hebben het eveneens over ‘een regen van kikkers en padden’. Bovendien kennen tal van culturen en beschavingen op andere continenten dan het Europese eigen versies van soortgelijke verhalen.


Maar kan het ook écht? Er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek naar dit vraagstuk en een historisch onderscheid tussen fantasie, legende en werkelijke getuigenis valt moeilijk te maken, maar een mogelijke hypothese is dat de dieren uit de overlevering door een tornado verplaatst werden. Het lijkt niet helemaal uit te sluiten dat de sterke winden in en rond een tornado in staat zijn om kleinere dieren zoals amfibieën naar zich toe te trekken, hoog de lucht in te slingeren en ze daarna, wanneer ze zich in een zwakker windveld bevinden, terug los te laten. Het zou dan lijken alsof de dieren spontaan uit de lucht komen vallen.


Voor vissen valt die redenering moeilijker vol te houden, omdat een tornado ze minder gemakkelijk zou kunnen grijpen. De sterkste winden bij een tornado zijn namelijk de horizontale, die slechts hier en daar onderbroken worden door een opwaarts ‘zuigende’ wind. Door die plaatselijke verticale winden lijkt het theoretisch gezien toch mogelijk dat vissen meegezogen worden, maar dan alleen als ze zich aan of net onder het wateroppervlak bevinden.


Het is bekend dat tornado’s uitzonderlijk voorwerpen of zelfs mensen volledig intact kunnen verplaatsen. Een ‘regen van dieren’ in de buurt van hevig onweer valt dus niet helemaal uit te sluiten, maar bij een gebrek aan wetenschappelijke bevestigingen of waarnemingen is dit fenomeen toch erg weinig waarschijnlijk.


Foto: © Olena Klymenok | Dreamstime.com

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page