top of page

Lente Equinox

Wat is het verschil tussen de meteorologische en de astronomische lente?

Eerder deze week ging de astronomische lente officieel van start: dit jaar (2023) begon ze op 20 maart om 22.24 uur. Omdat het begin van de astronomische lente bepaald wordt door het precieze moment waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, vindt deze ‘equinox’ elk jaar op een ietwat anders tijdstip plaats.


De verklaring hiervoor is dat de aarde 365,24 dagen nodig heeft om haar elliptische baan rond de zon te maken. Omdat een standaard kalenderjaar slechts 365 dagen telt, moeten we om de vier jaar een extra dag toevoegen aan de kalender: het zogenaamde schrikkeljaar. Daarom vindt het precieze moment van de equinox in 3 opeenvolgende jaren telkens ongeveer 6 uur later plaats, om in het schrikkeljaar opnieuw ongeveer 18 uur vroeger te vallen.


Een veranderlijk equinox-moment is voor meteorologen natuurlijk niet erg handig om de gegevens van verschillende jaren met elkaar te vergelijken. Daarom werden de meteorologische seizoenen ingevoerd. Dit zijn periodes van telkens drie opeenvolgende maanden, waarbij het seizoen begint op de eerste dag van de eerste maand en eindigt op de laatste dag van de derde maand. De meteorologische lente begint dus elk jaar op 1 maart en ze eindigt op 31 mei.


📝: Tabitha2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page